Verkstäder

Parallellt med föreläsningarna onsdag och torsdag har ni möjlighet att varva med lite verkstäder. Kom in till lokalen Point och mingla runt bland våra olika stationer.

Kirurgi


Känner du dig osäker på suturer och knutar? Vill du tävla mot de bästa i laparoskopi? Här får ni klassisk undervisning och träning i knyt- och suturteknik. Ni får även tillfälle att prova era färdigheter i vår laparoskopisimulator.

Ortopedi – från spikning av lårben till tips och tricks inför vårdcentralen

Här får du en exklusiv möjlighet att känna dig som en riktig ortoped. Vi ställer ut ett riktigt operationsgaller och ger dig möjlighet att prova på att märgspika lårben. Utöver detta går vi igenom grundläggande principer i injektionsteknik, som är guld värd att ha med sig på sin resa som AT-läkare. Den som vill öva status eller har andra frågor är såklart också välkommen att titta förbi.

Urologi

Välkommen till årets urologi-verkstad! Här kan Du öva praktiska moment som alla bör behärska såsom prostatapalpation och katetersättning. Passa även på att pröva mer specialiserade övningar såsom cystoskopi och transuretral kirurgi! Dessutom bjuds det kluriga njurstensfall att lösa.

Gynekologi & Obstetrik

Kanske har gyn och obstetrik inte så stor plats under AT, men nu har du tillfället att lära dig att göra en gynundersökning och förlösa en icke livs levande bebis. Den hugade kan få förlösa i säte och lösa en skulderdystoci! Möjligheterna är många. Vi handleder er genom praktiska moment och svarar på alla tänkbara frågor såväl medicinska spörsmål som funderingar kring hur det är att vara ST-läkare inom den roligaste och mest varierande specialiteten man kan välja.

Vad ska jag välja för karriär? Lugn, ÖNH är här tills du blir pensionär!

Stoppa pressarna och ställ in Riksdagsvalet! Äntligen kan du göra det som en gång gjorde att du valde att läsa medicin, nämligen att få fördjupa dig inom ÖNH – världens bästa specialitet! På denna station, ja alltså den enda viktiga på hela AT-tinget, varvas otomikroskopi och laryngofiberskopi (på annan kollega såklart) med quiz och många superbra tips inom ÖNH.

Anestesi / IVAmed allt från koffein till adrenalin

Som ung läkare så är den kritiska patienten alltid skrämmande, vad skall man göra? Narkosjouren/ambulansen kan inte hinna hit förrän om fem minuter. Hos oss skall ni därför få träna på vad man kan göra tills mer hjälp kommer. Luftväg och infarter är något som man sällan får träna på, men detta är ett tillfälle. Vi skall försöka få er så bekväma att ni, när ni hamnar med en kritisk patient, ändå kan känna att ni klarar av situationen tills mer hjälp kommer. Man kan göra mycket på dessa fem minuter.

Diagnostisk radiologien strålande specialitet!

Prova på att köra ultraljud under handledning. Systematisk granskning av radiologiskt bildmaterial. ”Scrolla” igenom CT-undersökningar och träna dina förmåga att förstå topografisk anatomi. Öva på att bedöma vanlig patologi på lungröntgen. Ställ de frågor du inte vågade ställa under läkarutbildningen. Det finns inga dumma frågor.

Ögon


Vi har bara ögon för dig! Lär dig undersökning med spalt-lampa, öva på att undersöka synnerven med oftalmoskop, testa synskärpa med olika syntavlor och ge ögondroppar. Sätt dina kunskaper på prov med spännande fall, handledning finns alltid nära till hands. Kom gärna tillsammans med en vän att undersöka.

Dermatologi / Venerologi


Hudsjukdomar är vanliga och något alla möter under sina primärvårdsplacering. Här kan du öva på att ta en stansbiopsi, pröva på att dermatoskopera och testa dina hudkunskaper i vårt hudquiz med fint pris till vinnaren! Att ta en stansbiopsi är lätt, och att gör det i primärvården kan göra att patienten snabbare får rätt diagnos och behandling. Med ett dermatoskop kan man vässa diagnostiken av pigmentförändringar och andra hudtumörer. Öva på varandra!