Verkstäder


Ögonverkstad

Vi har bara ögon för dig! Lär dig undersökning med spalt-lampa, öva på att undersöka synnerven med oftalmoskop, testa synskärpa med olika syntavlor och ge ögondroppar. Sätt dina kunskaper på prov med spännande fall, handledning finns alltid nära till hands. Kom gärna tillsammans med en vän att undersöka.


Diagnostisk radiologi, en strålande specialitet!

Prova på att köra ultraljud under handledning. Systematisk granskning av radiologiskt bildmaterial. “Scrolla” igenom CT-undersökningar och träna din förmåga att förstå topografisk anatomi. Ställ de frågor du inte vågade ställa under läkarutbildningen. Det finns inga dumma frågor.


Urologiverkstad

Välkommen till vår verkstad! Här kan Du öva praktiska moment såsom prostatapalpation, katetersättning och cystoskopi. Vad kan Du redan om urologi? Vi har ett utmanande quiz och pris till vinnarna. Passa även på att diskutera med oss om ni har några urologiska frågeställningar eller bara funderar på hur det är att arbeta inom en sådan varierad och spännande specialitet som urologi.


Ob/gyn – förlös och bli cool med gynundersökningar

Kanske har gyn och obstetrik inte så stor plats under AT men nu har du tillfället att lära dig att göra en gynundersökning och förlösa en icke livs levande bebis. Den hugade kan få förlösa i säte och lösa en skulderdystoci! Möjligheterna är många! Vi handleder er genom alla praktiska moment och svarar på alla tänkbara frågor såväl medicinska spörsmål som funderingar kring hur det är att vara ST-läkare inom den roligaste och mest varierande specialiteten man kan välja.


Dermatologi/Venereologi

Hudsjukdomar är vanliga och något alla möter under sin primärvårdsplacering. Här kan du öva på att ta en stans-biopsi, prova på att dermatoskopera och testa dina hudkunskaper i vårt hudquiz med fint pris till vinnaren! Att ta en stansbiopsi är lätt, och att göra det i primärvården kan göra att patienten snabbare får rätt diagnos och behandling. Med ett dermatoskop kan man vässa diagnostiken av pigmentförändringar och andra hudtumörer. Öva på varandra!


Kirurgiverkstad

Känner du dig osäker på suturer och knutar? Vill du tävla mot de bästa i laparoskopi? Här får ni klassisk undervisning och träning i knyt- och suturteknik. Ni får även tillfälle att prova era färdigheter i vår laparoskopisimulator.


Yrsel på akuten:  Easy as 1-2-3

Detta fallbaserat workshop presenterar ett systematiskt förhållningssätt till patienter som söker till akuten på grund av yrsel.  Deltagarna får öva manövrarna Dix-Hallpike, Epleys, Head-Roll, Barbecue Roll, Impulstest och Test of Skew för att diagnostisera godartad lägesyrsel (posterior och lateral båggång), vestibularisneurit och stroke.


Tips och tricks vid ÖNH-undersökning

Vi kommer ge många tips på hur man tar ett bra ÖNH-status, vad som är relevant att titta efter och vilka fallgropar man ska undvika. Alla är hjärteligens välkomna!


Ortopedi – Från spikning av lårben till tips och tricks inför din vårdcentralsplacering

Här får du en exklusiv möjlighet att känna dig som en riktig ortoped. Vi ställer ut ett riktigt operationsgaller och ger dig möjligheten att prova på att märgspika lårben (fram till 12.00 torsdag) Utöver detta går vi igenom grundläggande principer i injektionsteknik, som är guld värt att ha med sig under sin resa som AT-läkare. Den som vill öva status eller har andra frågor är såklart också välkommen att titta förbi.


Kritisk situation? Slangar in – löser det mesta.

Som ung läkare så är den kritiska patienten alltid skrämmande, vad skall man göra? Narkosjouren/ambulansen kan inte hinna hit förrän om fem minuter. Hos oss skall ni därför få träna på vad man kan göra tills mer hjälp kommer. Luftväg och infarter är något som man sällan får träna på, men detta är ett tillfälle. Vi skall försöka få er så bekväma att ni, när ni hamnar med en kritisk patient, ändå kan känna att ni klarar av situationen tills mer hjälp kommer. Man kan göra mycket på dessa fem minuter.