Verkstäder (2018)

Introduktion till Ögon
Maria Lundgren, Anis Hilal

Vi har bara ögon för dig! Lär dig undersökning med spalt-lampa, öva på att undersöka synnerven med oftalmoskop, testa synskärpa med olika syntavlor och ge ögondroppar. Sätt dina kunskaper på prov med spännande fall, handledning finns alltid nära till hands. Kom gärna tillsammans med en vän att undersöka.


Gynekologi och obstetrik
Moa Linnér, Susanna Falgren

Kanske har gyn och obstetrik inte så stor plats under AT men nu har du tillfället att lära dig att göra en gynundersökning och förlösa en icke livs levande bebis. Den hugade kan få förlösa i säte och lösa en skulderdystoci! Möjligheterna är många! Vi handleder er genom alla praktiska moment och svarar på alla tänkbara frågor såväl medicinska spörsmål som funderingar kring hur det är att vara ST-läkare inom den roligaste och mest varierande specialiteten man kan välja.


Diagnostisk radiologi, en strålande specialitet!
Krister Askaner, Kristin Johnsson, Daisy Lee, Henrik Andersson

Prova på att köra ultraljud under handledning. Systematisk granskning av radiologiskt bildmaterial. “Scrolla” igenom CT-undersökningar och träna din förmåga att förstå topografisk anatomi. Ställ de frågor du inte vågade ställa under läkarutbildningen. Det finns inga dumma frågor.


Urologiverkstad
Johannes Bobjer, Max Alterbeck, Robert Karlberg

Välkommen till årets urologi-verkstad! Här kan Du öva praktiska moment som alla bör behärska såsom prostatapalpation och katetersättning. Passa även på att pröva mer specialiserade övningar såsom cystoskopi och transuretral kirurgi! Dessutom bjuds det kluriga njurstensfall att lösa. Kom gärna förbi med Era frågor och tankar – både medicinska funderingar och tankar kring hur det är att arbeta inom just vår spännande specialitet!


Dermatologi/Venereologi
Sinja Kristiansen, Malin Krantz 

Hudsjukdomar är vanliga och något alla möter under sin primärvårdsplacering. Här kan du öva på att ta en stans-biopsi, prova på att dermatoskopera och testa dina hudkunskaper i vårt hudquiz med fint pris till vinnaren! Att ta en stansbiopsi är lätt, och att göra det i primärvården kan göra att patienten snabbare får rätt diagnos och behandling. Med ett dermatoskop kan man vässa diagnostiken av pigmentförändringar och andra hudtumörer. Öva på varandra!


Kirurgiverkstad
Christian Frantz, Adam Zeyara, Kim Gulis, Valentinus Valdimarsson

Känner du dig osäker på suturer och knutar? Vill du tävla mot de bästa i laparoskopi? Här får ni klassisk undervisning och träning i knyt- och suturteknik. Ni får även tillfälle att prova era färdigheter i vår laparoskopisimulator.


Ortopedi – Från spikning av lårben till tips och tricks inför din vårdcentralsplacering
Thomas Tyszkiewicz, Asa Eiriksdottir

Här får du en exklusiv möjlighet att känna dig som en riktig ortoped. Vi ställer ut ett riktigt operationsgaller och ger dig möjligheten att prova på att märgspika lårben (fram till 12.00 torsdag) Utöver detta går vi igenom grundläggande principer i injektionsteknik, som är guld värt att ha med sig under sin resa som AT-läkare. Den som vill öva status eller har andra frågor är såklart också välkommen att titta förbi.


Anestesi/luftvägsstation
Johan Helgeson, Simon Schmidbauer 

Som ung läkare så är den kritiska patienten alltid skrämmande, vad skall man göra? Narkosjouren/ambulansen kan inte hinna hit förrän om fem minuter. Hos oss skall ni därför få träna på vad man kan göra tills mer hjälp kommer. Luftväg och infarter är något som man sällan får träna på, men detta är ett tillfälle. Vi skall försöka få er så bekväma att ni, när ni hamnar med en kritisk patient, ändå kan känna att ni klarar av situationen tills mer hjälp kommer. Man kan göra mycket på dessa fem minuter.


Öron-Näsa-Hals
Sven Tarras Wahlberg och Linus Rydhög

Stoppa pressarna och ställ in Riksdagsvalet! Äntligen kan du göra det som en gång gjorde att du valde att läsa medicin, nämligen att få fördjupa dig inom ÖNH – världens bästa specialitet! På denna station, ja alltså den enda viktiga på hela AT-tinget, varvas otomikroskopi och laryngofiberskopi (på annan kollega såklart) med quiz och många superba tips inom ÖNH.