Onsdag
Vilken föreläsning ska man gå på? – Se presentationer av föreläsarna och deras abstract nedan!
Saknas någon du letar efter? Sidan uppdateras kontinuerligt så håll utkik!
Frågor? – kontakta oss på info@at-tinget.se
XXX
Hur blir man en bra läkare?
Per Jonsson
Specialist i allmänmedicin, ST-Studierektor Lund
Glädjespridaren Per Jonsson tar oss med på en resa i den exotiska primärvården och bjuder på insikter från många års erfarenhet av vårt fantastiska yrke. Det blir en blandning av stort och smått om vad Per anser vara viktigt för att bli en bra läkare.
Vad ska man tänka på för att få en bra utbildning? Här får du tips för ett hållbart arbetsliv. Varmt välkommen!
HLR bortom algoritmen
Caroline Hård af Segerstad
Specialist i internmedicin och akutsjukvård
När ska man göra avsteg från den sedvanliga HLR-algoritmen? Vad behöver man känna till om hjärtstopp vid speciella tillfällen som trauma, graviditet och hypotermi? Denna interaktiva föreläsning ska ta er igenom dessa utmaningar. Vi utgår från olika fall och ni får delta i ett quiz under föreläsningens gång. Vinnaren får ett pris. Alla frågor och diskussioner välkomnas. Vi ses på AT-tinget i Ystad!
Karriärsmöjligheter från pol till sol, en inspirationsföreläsning
Marcus Larsson
Överläkare i kirurgi, akutläkare, civilekonom
Det raka spåret i en läkargärning från medicine kandidat till docent kan vara givet för många, och avsteg från detta kan upplevas både krångligt, icke produktivt och skrämmande. Med utgångspunkt i den resa som föreläsaren har gjort ges exempel på hur det kan bli istället och hur man kan våga ta steg som gör läkargärningen lite mera färgstark och innehållsrik.
Marcus Larsson, född 1972, är civilekonom, kirurg och akutläkare som för närvarande tjänstgör i Flygvapnet. Han har under sin karriär arbetat på olika platser och i olika klimat samt engagerat sig i arbetsuppgifter såsom utvecklingen av en ny specialitet, uppstart av ett nytt sjukhus i fjärran land mm. Just nu delar han sina militära uppgifter med överläkararbete i kirurgi på Helsingborgs Lasarett.
Urologi för livet
Malin Böös
Urolog
Malin Böös är överläkare i urologi och ST-studierektor på urologen i Helsingborg. Efter föreläsningen ”Urologi för livet” är målet att ni AT läkare har en allmän orientering kring hanteringen av de vanligaste urologiska problemen och att någon av er kanske till och med lockas att bli urolog.
Akuta ögontillstånd – vad får jag inte missa?
Kajsa Tenland
Specialistläkare ögonkliniken SUS
Vilka ögonsjukdomar kan vara akut synhotande, eller till och med livshotande? Vi går igenom vilka tillstånd du inte får missa på vårdcentralen eller akutmottagningen, och hur du känner igen dem!
I huvudet på ortopedjouren
Malin Zimmerman
Specialistläkare och docent i ortopedi
Vågar man röntga barn? Hur sticker man egentligen i ett knä? Vad gör man när en nyopererad protespatient dyker upp med vätskande förband? Häng med ortopedjouren på en odyssé av ortopediska tillstånd som alla doktorer stöter på – och lär dig vad du ska göra innan du ringer ortopedjouren (eller vad du ska göra under tiden som ortopedjouren står på operation i vad som känns som hundra år…)
Bakom häcken – i huvudet på en proktolog
Christina Stene
Överläkare, med dr, Platsansvarig Ängelholm VO Kirurgi Helsingborgs lasarett
Mitt föredrag belyser basal anatomi och fysiologi inom det proktologiska området samt en exposé över diagnostik och behandling av de vanligast förekommande sjukdomarna och tillstånden inom det proktologiska fältet såsom perianala abscesser, fistlar, fissurer, haemorrhoider, anala tumörer, prolapser samt pilonidalsinus.
Neurologi – så att du förstår
Björn Hedström
Neurolog
Uppvuxen i Motala där Göta kanal går ut från Vättern, efter vapenfri tjänst som flygplatsbrandman i Visby arbetade jag två år som fritidsledare i Hallunda innan jag började läsa medicin på Karolinska 1988-1994. När jag var färdig var arbetsmarknaden för läkare i princip helt död. Efter två månadersmatematiklärarskap på en folkhögskola i Norsborg fick jag ett enmånadersvikariat på ortopeden i
Ängelholm, dåförtiden Sveriges största länsdelssjukhus med nio jourlinjer, förlossning, IVA, barnklinik och neonatal. Jag jobbade två år på ortopeden med AT insprängt mitt i, varefter jag bytte till internmedicin och blev specialist 2000. Jag trodde att jag kunde subspecialicera mig till neurolog med ett par års neurologi i Lund men eftersom det också är en basspecialitet blev det 5 år till som ST i neurolgi. Efter det jobbade jag i Helsingborg till 2015 innan jag flyttade ”hem” till Ängelholm för att slippa pendla till samma jobb jag kan göra sexhundra meter hemifrån. Jag är nu ensam neurolog med ett upptagningsområde på ca 140000 dvs mer än en procent av Sverige. Det innebär mycket jobb men samtidigt får jag se ”allt”. Jag kommer att prata om neurologi och förhoppningsvis kunna göra det enkelt för alla, men också förhållningssättet till patienter och till varandra. Jag lärde mig mycket under de perioder jag arbetade i flyktinglägret Moria på Lesbos och när jag var med SweMSIC i Khartoum i Sudan som jag vill försöka
förmedla.
Jag hoppas att du som lyssnar blir bättre både på neurologi och en bättre läkare under mina 45
minuter.
Kirurgi på akutmottagningen
David Wickström
Överläkare och kolorektalkirurg
Hur gör man när det står en stråle blod och pulserar? Varför ska man känna den gamla tanten med calici i ljumsken? Vilka diagnoser bör man ha extra koll på? Välkommen till en ångestlindrande genomgång av kirurgiska fallgropar när mörkret lagt sig på en kirurgisk akutmottagning.
Ledarskap och chef tidigt i karriären – är det värt det?
Petter Tyrberg
AT-chef
Petter Tyrberg är småbarnspappan som trixar ihop föräldraledighet med AT chefskap, andra ledarskapsuppdrag och en subspecialisering i gastroenterologi. Hur kom det sig att han blev chef tidigt i karriären? Hur gör man själv om man är intresserad av ledarskap och chefskap? Och kanske svåraste frågan, är det värt det?
Snabbkurs i inflammatorisk tarmsjukdom – do’s and dont’s
Lisa Nyberg, Specialistläkare inom medicinsk gastroenterologi och hepatologi
Viktoria Bergqvist, ST-läkare inom medicinsk gastroenterologi och hepatologi
Medicinterminen känns avlägsen och, handen på hjärtat, så minns du nästan bara kopplingen mellan ulcerös kolit och rökning från delkursen i gastroenterologi. Här har du chansen att på bara 45 minuter få de verktyg du behöver för att handlägga akuta skov och komplikationer till inflammatorisk tarmsjukdom, ställa rätt diagnos och få kläm på behandlingar.