Verkstäder

Ögonverkstad
Anis Hilal, Ögon Läkare och Bodi Salibi, ST-läkare

Vi har bara ögon för dig! Lär dig undersökning med spalt-lampa, öva på att undersöka synnerven med oftalmoskop, testa synskärpa med olika syntavlor och ge ögondroppar. Sätt dina kunskaper på prov med spännande fall, handledning finns alltid nära till hands. Kom gärna tillsammans med en vän att undersöka.


Station Gynekologi och obstetrik
Moa Linnér, Specialistläkare och Kristin André, ST-läkare

Kanske har gyn och obstetrik inte så stor plats under AT men nu har du tillfället att lära dig att göra en gynundersökning och förlösa en icke livs levande bebis. Den hugade kan få förlösa i säte och lösa en skulderdystoci! Möjligheterna är många! Vi handleder er genom alla praktiska moment och svarar på alla tänkbara frågor såväl medicinska spörsmål som funderingar kring hur det är att vara ST-läkare inom den roligaste och mest varierande specialiteten man kan välja.


Diagnostisk radiologi, en strålande specialitet!
Daisy Lee, Henrik Andersson, Maja Ekman, Kristin Johnson: ST-läkare radiologi samt Pia Soikkeli, applikationsspecialist från Siemens

Prova på att köra ultraljud under handledning. Systematisk granskning av konventionell lungröntgen, vad klinikern behöver veta, tips och tricks. “Scrolla” igenom CT-undersökningar och träna din förmåga att förstå topografisk anatomi och patologi. Testa vårt Rtg-quiz med några vanliga praktiska frågor, få direkt feedback! Ställ de frågor du inte vågade ställa under läkarutbildningen. Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar.


Urologiverkstad
Johannes Bobjer Specialistläkare urologi, Max Alterbeck ST-läkare samt Robert Karlberg från Karl Storz

Välkommen till årets urologi-verkstad! Här kan Du öva praktiska moment som alla bör behärska såsom prostatapalpation och katetersättning. Passa även på att pröva mer specialiserade övningar såsom cystoskopi och transuretral kirurgi! Kom gärna förbi med Era frågor och tankar – både medicinska funderingar och tankar kring hur det är att arbeta inom just vår spännande specialitet!


Dermatologi/Venereologi
Matilda Sandström och Sinja Kristiansen, ST-läkare

Hudsjukdomar är vanliga och något alla möter under sin primärvårdsplacering. Här kan du öva på att ta en stans-biopsi, prova på att dermatoskopera och testa dina hudkunskaper i vårt hudquiz med fint pris till vinnaren! Att ta en stansbiopsi är lätt, och att göra det i primärvården kan göra att patienten snabbare får rätt diagnos och behandling. Med ett dermatoskop kan man vässa diagnostiken av pigmentförändringar och andra hudtumörer. Öva på varandra!


Kirurgiverkstad
Christian Frantz, AT-studierektor och  kirurg, Adam Zeyara, Kim Gulis, Linnea Orling: kirurg

Känner du dig osäker på suturer och knutar? Vill du tävla mot de bästa i laparoskopi? Här får ni klassisk undervisning och träning i knyt- och suturteknik. Ni får även tillfälle att prova era färdigheter i vår laparoskopisimulator.


Ortopedi – Från spikning av lårben till tips och tricks inför din vårdcentralsplacering
Thomas Tyszkiewicz och Lotta Nihlén Hansson: Specialistläkare Ortopedi

Här får du en exklusiv möjlighet att känna dig som en riktig ortoped. Vi ställer ut ett riktigt operationsgaller och ger dig möjligheten att prova på att märgspika lårben (fram till 12.00 torsdag) Utöver detta går vi igenom grundläggande principer i injektionsteknik, som är guld värt att ha med sig under sin resa som AT-läkare. Den som vill öva status eller har andra frågor är såklart också välkommen att titta förbi.


Anestesi/luftvägsstation
Johan Helgeson, ST-läkare Anestesi och intensivvård och Simon Schmidbauer, ST-läkare

Som ung läkare så är den kritiska patienten alltid skrämmande. Hos oss får ni öva på ett strukturerat tänk kring handläggningen av den akuta patienten, med fokus kring luftvägar och infarter. Passa på att öva intubation med videolaryngoskop, testa bronkoskopi eller titta över olika former av venösa och arteriella infarter. Ett smörgåsbord av vad som gör anestesi och intensivvård till, i vårt tycke, den mest spännande specialiteten man kan välja!


Öron-Näsa-Hals
Linus Rydhög och Jonas Bruneau: ST-läkare

Äntligen! Det är din lyckodag! Alldeles varmt välkommen att fördjupa dig inom ÖNH – världens bästa och roligaste specialitet! Hos oss får du en hel drös med handfasta och superba tips och trix inom ÖNH. Här varvas otomikroskopi, laryngofiberskopi med bildvisning och quiz, med ett sällan skådat leende! Därför är just DU så välkommen in i värmen!