Verkstäder

Gynekologi & Obstetrik

Kanske har gyn och obstetrik inte så stor plats under AT, men nu har du tillfället att lära dig att göra en gynundersökning och förlösa en icke livs levande bebis. Den hugade kan få förläsa i säte och lösa en skulderdystoci! Möjligheterna är många. Vi handleder er genom praktiska moment och svarar på alla tänkbara frågor såväl medicinska spörsmål som funderingar kring hur det är att vara ST-läkare inom den roligaste och mest varierande specialiteten man kan välja.

Bild från Gynecology icons created by Good Ware – Flaticon

Anestesi/IVA – med allt från koffein till adrenalin

Det är faktiskt sällan som det är riktigt bråttom inom sjukvården, men när man plötsligt hamnar i en situation där sekunder räknas kan dessa kännas som timmar. Hos oss får du enskilt eller med en vän chans att öva på pulshöjande situationer inom både A, B och C så att du nästa gång kan hålla ställningarna tills hjälp anländer!

Bild från: Patient icons created by Freepik – Flaticon

Urologiverkstad

Välkommen till årets urologi-verkstad! Här kan Du öva praktiska moment som alla bör behärska såsom prostatapalpation och katetersättning. Passa även på att pröva mer specialiserade övningar såsom cystoskopi och transuretral kirurgi! Dessutom bjuds det kluriga njurstensfall att lösa.
Kom gärna förbi med Era frågor och tankar – både medicinska funderingar och tankar kring hur det är att arbeta inom just vår spännande specialitet!

Bild från: Penis icons created by Victoruler – Flaticon

Diagnostisk radiologi – en strålande specialitet!

Prova på att köra ultraljud under handledning. Systematisk granskning av radiologiskt bildmaterial. ”Scrolla” igenom CT-undersökningar och träna din förmåga att förstå topografisk anatomi. Öva på att bedöma vanlig patologi på lungröntgen. Ställ de frågor du inte vågade ställa under läkarutbildningen. Det finns inga dumma frågor. Kom själv eller ta med en vän!

Bild från: Bones icons created by Vitaly Gorbachev – Flaticon

Ortopedi – från spikning av lårben till tips och tricks inför vårdcentralen

Här får du en exklusiv möjlighet att känna dig som en riktig ortoped. Vi ställer ut ett riktigt operationsgaller och ger dig möjlighet att prova på att märgspika lårben. Utöver detta går vi igenom grundläggande principer i injektionsteknik, som är guld värd att ha med sig på sin resa som AT-läkare. Den som vill öva status eller har andra frågor är såklart också välkommen att titta förbi.

Bild från: Healthcare and medical icons created by Muhammad Atif – Flaticon

Dermatologi &venereologi

Hudsjukdomar är vanliga och något alla möter under sina primärvårdsplacering. Här kan du öva på att ta en stansbiopsi, pröva på att dermatoskopera och testa dina hudkunskaper i vårt hudquiz med fint pris till vinnaren! Att ta en stansbiopsi är lätt, och att gör det i primärvården kan göra att patienten snabbare får rätt diagnos och behandling. Med ett dermatoskop kan man vässa diagnostiken av pigmentförändringar och andra hudtumörer. Öva på varandra!

Bild från: Skin icons created by Freepik – Flaticon

Psykiatri – ECT

Depression är en av världens vanligaste sjukdomar – och behandlingar kommer i många varianter. Kom, testa och lär dig mer om elektrokonvulsiv behandling (ECT), vår mest effektiva behandlingsmetod vid djup depression. Kom själv eller ta med en kompis, oavsett är man varmt välkommen. Här övar ni INTE på varandra!

Bild från: Mental icons created by Freepik – Flaticon

Ögon med tillfälle att öva hantering – ögonmikroskop och undersökning

Vi har bara ögon för dig! Lär dig undersökning med spalt-lampa, öva på att undersöka synnerven med oftalmoskop, testa synskärpa med olika syntavlor och ge ögondroppar. Sätt dina kunskaper på prov med spännande fall, handledning finns alltid nära till hands. Kom gärna tillsammans med en vän att undersöka.

Bild från: Eye icons created by justicon – Flaticon

ÖNH – ett famntag för dig!

Stoppa pressarna och ställ in er semester! Äntligen kan du göra det som en gång gjorde att du valde att läsa medicin, nämligen att få fördjupa dig inom ÖNH – världens bästa specialitet! På denna station, ja alltså den enda viktiga på hela AT-tinget, varvas laryngofiberskopi och öronmikroskopi (på annan kollega såklart) med quiz och många superbra tips inom ÖNH.

Bild från: Ear cleaning icons created by Freepik – Flaticon